Program
Konference Živá krajina 28. ledna 2025
|
||||
OD | PROGRAM | |||
9:00 | Zahájení konference | |||
Dalibor Tomko (moderátor) | ||||
9:05 | Úvodní slovo ministra zemědělství Marka Výborného | |||
Ministr zemědělství Marek Výborný |
||||
9:15 | Vliv života v půdě na nutriční kvalitu potravin | |||
Dan Kittredge | ||||
9:50 | Panel: Regenerativní zemědělství a role potravinářských firem: Současné výzvy a příležitosti | |||
10:25 | Ochrana půdy a její biodiverzity - pomůžou nám evropská pravidla? | |||
Ladislav Miko | ||||
10:55 | Coffee Break | |||
11:40 | Praktické cesty ke zlepšení zdraví půdy | |||
David Purdy (UK) | ||||
12:30 | Zaostřeno na živou půdu | |||
12:50 | Oběd | |||
14:20 | Panel: Zdraví půdy pohledem poradců na regenerativní zemědělství, hodnocení programu EITF v ČR a na Slovensku | |||
Ing. Lubomir Marhavy (SK), Ing. Tomáš Baran (SK) | ||||
15:10 | Panel: Regenerace v praxi - zkušenosti s přechodem na regenerativní zemědělství, úspěchy a překážky letošní sezóny | |||
Jan Basař, František Jenček, Vladimír Gut moderuje Romana Kremláčková | ||||
15:50 | Coffee Break | |||
16:15 | Rozmanitost osevních postupů v regenerativním zemědělství | |||
Martin Smetana | ||||
16:40 | Panel: Jaké netradiční plodiny mohou být ekonomicky výhodné pro rozšíření osevního postupu? | |||
Zuzana Benešová moderuje (Živá půda), Rostislav Mátl (DVP Agro, Spolek pro regenerativní zemědělství), zástupce Ambiente Group, zástupce společnosti Foodish | ||||
17:25
|
Závěrečné slovo | |||
poděkování Václav Kurel, moderátor | ||||
17:35 | Předpokládaný konec konference | |||
|
Anotace jednotlivých přednášek
09:05 Úvodní slovo ministra zemědělství Marka Výborného Ministr zemědělství Marek Výborný TBD
09:15 Vliv života v půdě na nutriční kvalitu potravin Dan Kittredge TBD
9:50 Panel: Regenerativní zemědělství a role potravinářských firem: Současné výzvy a příležitosti TBD
10:25 Ochrana půdy a její biodiverzity - pomůžou nám evropská pravidla? Ladislav Miko TBD
11:40
David Purdy TBD
12:30 Zaostřeno na živou půdu TBD TBD
14:20 Panel: Zdraví půdy pohledem poradců na regenerativní zemědělství, hodnocení programu EITF v ČR a na Slovensku Ing. Lubomir Marhavy (SK), Ing. Tomáš Baran (SK) V panelové diskuzi vystoupí dva zkušení poradci z programu EIT Food ScaleUp Regenerative Agriculture. Lubomír Marhavý a Petr Baran pomáhají farmářům při přechodu na regenerativní zemědělství. Diskutovat budou o nejčastějších chybách, se kterými se farmáři při přechodu setkávají, a podělí se o výsledky analýz půdní mikrobiologie z 18 farem z Čech a 18 farem ze Slovenska. Účastníky bude zajímat, co ovlivňuje zdraví půdy a jak lze regenerativní postupy optimalizovat pro lepší výsledky. Řeč bude o výběru strojů, zkušenostech s vhodným plánováním osevních plánů i volbě meziplodinových směsí. Oba budou k dispozici na všetečné dotazy z publika.
15:10 Panel: Regenerace v praxi - zkušenosti s přechodem na regenerativní zemědělství, úspěchy a překážky letošní sezóny Jan Basař, František Jenček, Vladimír Gut moderuje Romana Kremličková TBD
16:15 Rozmanitost osevních postupů v regenerativním zemědělství Martin Smetana Přednáška se zaměří na praktické zkušenosti s pěstováním méně obvyklých plodin, které mohou obohatit osevní plán v regenerativním zemědělství. Farmář Martin Smetana, působící v projektu Živá půda jako poradce pro zemědělce, představí konkrétní plodiny, s nimiž má své zkušenosti, a vysvětlí jejich přínos nejen pro zlepšení kvality půdy, ale i jejich nutriční hodnotu.
16:40 Panel: Jaké netradiční plodiny mohou být ekonomicky výhodné pro rozšíření osevního postupu? Zuzana Benešová (Živá půda), Rostislav Mátl (DVP Agro, Spolek pro regenerativní zemědělství), zástupce Ambiente Group, zástupce společnosti Foodish Panelová diskuze se zaměří na překážky a příležitosti spojené s pěstováním a zpracováním méně běžných (ale změnám klimatu více odolných) plodin v České republice. Diskutovat budou zemědělci, kteří mají zkušenosti s těmito plodinami a zástupci potravinářského a gastronomického průmyslu. Řeč bude o zahraniční inspiraci, chybějící infrastruktuře pro zpracování netradičních plodin, nedostatečných výrobních kapacitách a možnostech, jak zlepšit přístup těchto plodin na trh. Panel nabídne příležitost sdílet praktické zkušenosti a řešení pro rozvoj lokální produkce. |
|