Program
Konference Živá krajina 28. ledna 2025
|
||||
OD | PROGRAM | |||
9:00 | Zahájení konference | |||
Dalibor Tomko (moderátor) | ||||
9:05 | Vliv života v půdě na nutriční kvalitu potravin | |||
Dan Kittredge (USA) |
||||
9:40 | Panel: Regenerativní zemědělství a role potravinářských firem: Současné výzvy a příležitosti | |||
PhDr. Lucia Baľáková, Mgr. Martina Šilhánová, Ing. Jan Pivoňka Ph.D. | ||||
10:15 | Slovo ministra zemědělství Marka Výborného | |||
Ministr zemědělství Marek Výborný | ||||
10:25 | Ochrana půdy a její biodiverzity - pomůžou nám evropská pravidla? | |||
Ladislav Miko | ||||
10:55 | Coffee Break | |||
11:30 | Udržitelné financování investic spojených s přechodem na regenerativní zemědělství | |||
Eva Chvalkovská | ||||
11:45 | Praktické cesty ke zlepšení zdraví půdy | |||
David Purdy (UK) | ||||
12:40 | Oběd | |||
14:10 | Panel: Zdraví půdy pohledem poradců na regenerativní zemědělství, hodnocení programu EITF ScaleUp Regenerative Agriculture v ČR a na Slovensku | |||
Ing. Lubomir Marhavy, Ing. Tomáš Baran | ||||
15:00 | Panel: Regenerace v praxi - zkušenosti s přechodem na regenerativní zemědělství, úspěchy a překážky letošní sezóny | |||
Jan Basař, František Jenček, Vladimír Gut, moderuje Romana Kremláčková | ||||
15:40 | Coffee Break | |||
16:00 | Neobvyklé, zapomenuté a suchu odolné plodiny - proč je pěstovat a jaké mohou mít ekonomické benefity? | |||
Zuzana Benešová (Živá půda), Rostislav Mátl (DVP Agro, Spolek pro regenerativní zemědělství), František Jenček (Fabio Product), Pavel Brichzin (šéfkuchař restaurace Čestr, Ambiente Group), Petr Židek (šéfkuchař restaurace Alma Prague) | ||||
16:45 | Rozmanitost osevních postupů v regenerativním zemědělství | |||
Martin Smetana | ||||
17:10 | Konopí jako nástroj pro regeneraci půdy a rozvoj bioekonomiky | |||
Hana Gabrielová | ||||
17:25
|
Závěrečné slovo | |||
poděkování Václav Kurel, Dalibor Tomko | ||||
|
Anotace jednotlivých přednášek
09:05 Vliv života v půdě na nutriční kvalitu potravin Dan Kittredge se ve svém příspěvku podělí o své dlouholeté zkušenosti práce své organizace Bionutrient Food Association. Posledních 8 let provádí výzkum zaměřený na nutriční rozdíly v potravinách a na to, co ovlivňuje jejich obsah. Jaký vliv může mít kvalita půdy, její mikrobiální život a biologická aktivita na nutriční hodnotu potravin, které konzumujeme? Jak vliv mají nutričně bohaté potraviny na zdraví lidí a stav životního prostředí?
9:40 Panel: Regenerativní zemědělství a role potravinářských firem: Současné výzvy a příležitosti PhDr. Lucia Baľáková, Martina Šilhánová (Sustainability Lead Nestlé CZ&SK), Ing. Jan Pivoňka, Ph.D. (VŠCHT, Potravinářská komora)
10:15 Slovo ministra zemědělství Marka Výborného Ministr zemědělství Marek Výborný
10:25 Ochrana půdy a její biodiverzity - pomůžou nám evropská pravidla? Půdní biolog a ekolog Doc. RNDr. Ladislav Miko, Ph.D. se zaměří na aktuální výzvy spojené s ochranou půdy v evropském kontextu. Ve svém příspěvku bude hovořit o klesající biodiverzitě a degradaci půdy, což ohrožuje nejen ekologickou stabilitu, ale také zemědělskou produktivitu a zdraví potravinového řetězce. Bude se věnovat otázkám, jak jednotlivá evropská legislativní opatření a strategie pomáhají zlepšit ochranu půdy, zaměří se na účinnost stávajících politik a jejich implementaci.
11:30 Udržitelné financování investic spojených s přechodem na regenerativní zemědělství Eva Chvalkovská (Komerční banka) Jak lze „zeleně“ financovat „zelená“ (v našem případě regenerativní) řešení, technologie a další investice v zemědělských podnicích? To představí Eva Chvalkovská z Komerční banky.
11:40 Praktické cesty ke zlepšení zdraví půdy Dr. David Purdy je anglický výzkumník a expert na zdravou půdu. Na konferenci se podělí o své dlouholeté zkušenosti z terénu, výzkumu i svého působení v roli poradce. Zaměří se také na půdní mikrobiální společenstva a strukturu půdy v souvislosti s jejím obděláváním a využitím meziplodin.
14:10 Panel: Zdraví půdy pohledem poradců na regenerativní zemědělství, hodnocení programu EITF v ČR a na Slovensku Ing. Lubomir Marhavy (Biopratex), Ing. Tomáš Baran (Naše Pole.SK) V panelové diskuzi vystoupí dva zkušení poradci z programu EIT Food ScaleUp Regenerative Agriculture. Lubomír Marhavý a Tomáš Baran pomáhají farmářům při přechodu na regenerativní zemědělství. Diskutovat budou o nejčastějších chybách, se kterými se farmáři při přechodu setkávají, a podělí se o výsledky analýz půdní mikrobiologie z 18 farem z Čech a 18 farem ze Slovenska. Účastníky bude zajímat, co ovlivňuje zdraví půdy a jak lze regenerativní postupy optimalizovat pro lepší výsledky. Řeč bude o výběru strojů, zkušenostech s vhodným plánováním osevních plánů i volbě meziplodinových směsí. Oba budou k dispozici na všetečné dotazy z publika.
15:00 Panel: Regenerace v praxi - zkušenosti s přechodem na regenerativní zemědělství, úspěchy a překážky letošní sezóny Jan Basař, František Jenček, Vladimír Gut, moderuje Romana Kremláčková Panelová diskuze se zaměří na aktuální zkušenosti zemědělců. Hosté se podělí o své poznatky s meziplodinami, novými technologiemi i výsledky uplynulé sezóny. Diskuze bude zahrnovat výzvy, kterým čelili, klíčové úspěchy i oblasti, kde se setkali s problémy. Otevřeně promluví o tom, co bylo nejtěžší překonat a co by na základě svých zkušeností doporučili ostatním, kteří se na tuto cestu teprve chystají.
16:00 Neobvyklé, zapomenuté a suchu odolné plodiny - proč je pěstovat a jaké mohou mít ekonomické benefity? Zuzana Benešová (Živá půda), Rostislav Mátl (DVP Agro, Spolek pro regenerativní zemědělství), František Jenček (Fabio Product), Pavel Brichzin (šéfkuchař restaurace Čestr, Ambiente Group), Petr Židek (šéfkuchař restaurace Alma Prague) Panelová diskuze se zaměří na překážky a příležitosti spojené s pěstováním a zpracováním méně běžných (ale změnám klimatu více odolných) plodin v České republice. Diskutovat budou zemědělci, kteří mají zkušenosti s těmito plodinami a zástupci potravinářského a gastronomického průmyslu. Řeč bude o zahraniční inspiraci, chybějící infrastruktuře pro zpracování netradičních plodin, nedostatečných výrobních kapacitách a možnostech, jak zlepšit přístup těchto plodin na trh. Panel nabídne příležitost sdílet praktické zkušenosti a řešení pro rozvoj lokální produkce.
16:45 Rozmanitost osevních postupů v regenerativním zemědělství Sucho, hraboši, eroze, snaha omezit zpracování půdy, problémy s odbytem mainstreamových plodin jsou věci, které často řeší čeští zemědělci. Řešením může být diverzifikace osevních postupů. Ale co pěstovat? Na to odpoví prakticky zaměřená přednáška, ve které se farmář Martin Smetana podělí o své zkušenosti s pěstováním méně obvyklých plodin. Představí konkrétní plodiny, jejich nutriční hodnotu, vysvětlí jejich přínos pro zlepšení kvality půdy, využití v potravinářství a výživě hospodářských zvířat.
17:10 Konopí jako nástroj pro regeneraci půdy a rozvoj bioekonomiky
Konopí je známé svou rychlou schopností růstu a pozitivním vlivem na strukturu a úrodnost půdy díky hlubokému kořenovému systému, který zlepšuje aeraci a zadržování vody. Tato rostlina dokáže akumulovat těžké kovy a další kontaminanty, včetně pesticidů a organických sloučenin, což ji činí ideální pro fytoremediaci. Konopí může také fungovat jako efektivní meziplodina, která potlačuje plevele a snižuje potřebu chemických ochranných prostředků. Materiály z konopí mají široké spektrum využití – od textilního a papírenského průmyslu, přes ekologické stavebnictví, až po potravinářství a krmivářství. Pěstování a zpracování konopných materiálů tak přispívá k rozvoji biokonomiky, nabízející udržitelné a ekologické alternativy a podporující nahrazování fosilních zdrojů obnovitelnými. |
|